oglasno sporočilo

Zakrknjena (»poširana«) jajca po angleško

Čas priprave: 15 minut

Sestavine:

  1. 4 jajca
  2. 4 rezine kruha
  3. 10 dag ementalca
  4. 10 dag parmezana
    (ementalec in parmezan lahko po okusu kombiniramo s še drugimi siri, npr. gorgonzolo, trapistom, mocarelo,...)
  5. 5 dag masla
  6. 2 žlici kisa
  7. sol in poper po okusu

Priprava: V globjem loncu zavremo liter vode, ki jo okisamo ter rahlo osolimo in popopramo. Pripravimo še liter hladne vode.

Vsako jajce posebej ubijemo na krožnik. Krop odstavimo z ognja, vanj previdno vlijemo jajce in ko zakrkne, postavimo posodo nazaj na grelno ploščo. Jajce kuhamo 3 minute - med tem voda ne sme zavreti! - potem ga s penovko prestavimo v hladno vodo. Ko se shladijo, prestavimo zakrknjena jajca na cedilo in jim porežemo odvečen beljak.

Rezine kruha zložimo v plitek pekač. Na vsako položimo dve rezini ementalca, nanj zakrknjeno jajce in posujemo s parmezanom. Popopramo in prelijemo s stopljenim maslom ter v pečici gratiniramo, da se površina rumeno zapeče.

Vino: k sladkastemu okusu sirov se podajo aromatična, polsuha do polsladka vina, npr. beli pinot, traminec, laški rizling.

Ni komentarjev: