Piščančja solata (in še juha)
Čas priprave: 2 uri
Sestavine:
- 3 piščančja prsa s kostmi, skupaj približno 1.5 kg
- za juho:
- 1 sredje velika rumena čebula
- 2 korena
- 1 por (samo beli del)
- 1 žlička suhega timijana
- 1 lovorov list
- 6 steblik peteršilja
- 12 zrn črnega popra
- 4 nageljnove žbice
- sol po okusu
- za solato:
- 6 žlic olivnega olja
- 1 1/2 žlica suhega origana
- sok ene limone
- 2 žlici kaper
- 15 dag črnih oliv brez koščic
- 8 majhnih paradižnikov
- 15 dag kuhanega stročjega fižola
Priprava: Čebulo razrežemo na četrtine, korenje na kolesca, por na trakove. Zelenjavo prelijemo z 2 l vode, dodamo timijan, lovor, peteršilj, poprova zrna, nageljnove žbice in sol po okusu. Zavremo in na blagem ognju odkrito kuhamo 15 minut. Dodamo piščančje kose, pokrijemo in kuhamo še 20 minut. Posodo odstranimo z ognja in počakamo, da se meso ohladi v juhi (če se nam mudi, lonec postavimo v večjo posodo z mrzlo vodo).
Meso odstranimo in uporabimo za solato, juho pa odcedimo in shranimo. V čisto piščančjo juho lahko zakuhamo testenine ali riž, ali pa jo porabimo kot dodatek omakam.
Piščančje meso odstranimo s kosti in ga raztrgamo na manjše kosce. V solatni posodi ga prelijemo z olivnim oljem in zamešamo z origanom. Posodo pokrijemo in pustimo počivati 1 uro.
Medtem razrežemo paradižnike na osminke in na grobo sesekljamo kapre, olive pa prerežemo na pol. Vse skupaj zamešamo s piščančjim mesom ter prelijemo z limoninim sokom. Če bomo solato takoj ponudili, vmešamo še stročji fižol.
Piščančja solata lahko več dni stoji v hladilniku; da se stročji fižol ne bi razbarval, ga vmešamo šele predno solato serviramo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar