oglasno sporočilo

SMETANOVA TORTA

  • jajca (5)
  • sladkor (20 dag)
  • vanilin sladkor (15 g)
  • sol
  • moka (10 dag)
  • škrob (5 dag)
  • pecilni prašek
  • smetana (750 ml)
  • lešniki (10 dag)
  • čokolada (5 dag)
  • trdilec za smetano
  • margarina
Jajca ubijemo in pazljivo ločimo beljake in rumenjake. Pri tem ne sme biti sledu rumenjaka v beljaku, ker nam sicer torta ne bo uspela. Rumenjake damo v skledo in dodamo 3 žlice hladne vode ter 8 dag sladkorja. Zmes mešamo toliko časa, da penasto naraste. Dodamo še vanilin sladkor. V drugi skledi stepemo iz beljakov trd sneg. Sneg je trši, če mu dodamo ščepec soli. Stepenemu snegu nato med mešanjem dodamo še 7 dag sladkorja. Vse skupaj damo na penasto umešane rumenjake. Na vrh presejemo še moko, škrob in žličko pecilnega praška. Tako pripravljeno zmes zelo previdno mešamo s privzdigovanjem. Najbolje to delamo s plastično lopatko. Ne smemo mešati predolgo, da se nam beljak ne sesede in z njim tudi celotna torta. Vendar mora biti zmešano temeljito, tako da ni več sledu beljaka v testu, ker sicer se bo to poznalo tudi v biskvitu. Pripravljena biskvitna zmes ne sme dolgo čakati, ampak jo moramo hitro dati v segreto pečico in speči, Če bi jo pustili dlje časa stati, bi testo upadlo in ne bi bilo več rahlo. Medtem pripravimo 26 cm velik tortni model tako, da ga po dnu namažemo z margarino ali maslom. Stranic ne smemo mazati, ker nam bo sicer biskvit neenakomerno narastel. Vanj zlijemo pripravljeno testo.
Pečico segrejemo na 175C in v tako segreti pečici pečemo torto 30 do 40 minut. Prvih 20 minut pečice ne smemo odpirati, ker nam bo sicer torta padla skupaj.
Ko je torta pečena, je zlato rumene barve in na zobotrebcu, s katerim jo prebodemo, ni več sledov testa. Torto vzamemo iz pečice, model obrnemo naokoli in pustimo torto v modelu, da se popolnoma ohladi. Navadno pripravimo biskvit za torto že prejšnji dan.
Za smetanov nadev stepemo pol litra smetane, ki smo ji dodali dve žlički trdilca in vse razen ene žlice sladkorja. V ponvi spražimo lešnike, jih zmeljemo in zmešamo med smetano, kakor tudi žličko vanilinega sladkorja.
Ohlajeni biskvit dvakrat prerežemo in namažemo s smetanovim nadevom. Na vrhu torto prelijemo s čokoladnim prelivom. Naredimo ga tako, da čokolado stopimo v posodi nad paro in z njo premažemo vrh torte.
Stepemo še četrt litra smetane, ki ji dodamo žlico sladkorja, vanilin sladkor in trdilec. S smetano okrasimo rob in lahko tudi vrh torte.

Ni komentarjev: