oglasno sporočilo

Burikitas

Burikitas so majhni zavitki iz listnatega testa, polnjeni z zelenjavnim ali mesnim nadevom; ime prihaja iz Španije, podobni mehiški jedi pravijo empanadas (vendar so empanadas običajno večji). Ponuditi jih moramo sveže spečene. Če jih pripravimo več, jih lahko surove dan ali dva hranimo v hladilniku. Iz enega zavitka listnatega testa naredimo približno 50 burikitas - to ni posebno veliko, saj ti slastni paketki hitro izginejo!

Priprava: listnato testo razvaljamo na debelino noža in iz njega izrežemo kroge s premerom 10 - 15 cm. Na sredino kroga položimo žličko nadeva, rob premažemo s stepenim jajcem in testo zapognemo čez zadev. Po robu spoj še utrdimo tako, da ga stisnemo z vilicami. Zavitke zložimo na pomaščen pekač in jih premažemo s stepenim jajcem. Predno jih damo v pečico, naj počivajo 10 minut (to velja kot splošno pravilo za vse jedi iz listnatega testa).

Pečico ogrejemo na 190C. Burikitas pečemo na srednji mreži 10 - 15 minut, da se zlato zapečejo. Ponudimo jih s kislo smetano, kot predjed ali prigrizek.

Ni komentarjev: