oglasno sporočilo

JAGODNA POTICA

SESTAVINE:

45 dag gladke moke
nekaj žlic sladke smetane
2 dag kvasa, 4 dag sladkorja v prahu
5 dag masla, 2 jajci, rumenjak
nastrgana lupina polovice limone
ščepec soli
malo vaniljinega sladkorja
pribl. 1,5 dl mleka
35 dag jagod
sok ene limone
pribl. 15 dag kristalnega sladkorja
šilce pomarančnega likerja
maslo za pekač

PREDPRIPRAVA:

Na delovno površino presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Smetano malo segrejemo in v njej raztopimo kvas, pomešamo z malo moke in zlijemo v jamico. Po površini pomokamo in pustimo vzhajati pol ure. Jagode operemo, osmukamo in razpolovimo; po okusu jih sladkamo in pomešamo z limoninim sokom; dobro prevremo, da dobimo gosto omako. Naredimo pire, ohladimo in pomešamo s pomarančnim sokom. Pečico segrejemo na 180 oC.

PRIPRAVA:

Maslo segrejemo ter s presejanim sladkorjem, obema jajcema, rumenjakom, limonino lupino, vanili sladkorjem, soljo in mlačnim mlekom (po potrebi) zmešamo s kvasom in moko ter zgnetemo v mehko testo. Pokrito naj počiva pol ure. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini približno pol centimetra debelo, premažemo z jagodno omako in zvijemo. Zvitek položimo v obliki polža v okrogel model, ki smo ga premazali z maslom. Testo večkrat prebodemo z leseno palčko. Na toplem naj spet vzhaja pol ure. Nato pečemo v pečici približno eno uro. Potica naj se v modlu popolnoma ohladi, šele nato jo razrežemo na primerne kose.

Ni komentarjev: