Sestavine:
· moka (30 dag)
· sol
· olje (2 dl)
· voda (15 cl)
· mak (6 dag)
· sladkor (25 dag)
· cimet
· skuta (50 dag)
· jajca (1)
· kisla smetana (5 dl)
· rozine (8 dag)
· orehi (10 dag)
· jabolka (50 dag)
· limonina lupina
Priprava:
- Moko, sol, mlačno vodo in dve žlici olja zamesimo v testo, ki ga pustimo počivati kakšno uro. Med tem pripravimo makov, skutni, orehov in jabolčni nadev.
- Za makov nadev zmeljemo mak, mu dodamo 5 dag sladkorja in cimet po okusu.
- Pol kilograma skute, jajce, deciliter kisle smetane, rozine in 10 dag sladkorja zmešamo za skutni nadev.
- Zmlete orehe in cimet zmešamo za orehov nadev.
- Za jabolčni nadev jabolka operemo, olupimo in naribamo. Dodamo še 10 dag sladkorja in cimet po okusu ter naribano limonino lupino.
- Spočito vlečeno testo tanko razvlečemo, ga napol osušimo, nato pa razrežemo na krpe v velikosti pekača.
- Pekač dobro namažemo z maščobo. Vanj damo eno plast testa, ga pokapamo z maščobo, potresemo z makovim nadevom, čez položimo drugo krpo testa. Premažemo jo s skutnim nadevom in pokrijemo s testeno krpo. To potresemo z orehovim nadevom, pokapamo z maščobo in pokrijemo s testom. Testo potresemo z jabolčnim nadevom in pokapamo z maščobo. Vse plasti nadeva se enkrat ponovimo. Na koncu mora biti plast testa. Gibanico polijemo s kislo smetano in pečemo dobro uro na približno 180C.
Opombe:
Namesto, da sami delamo vlečeno testo, ga lahko tudi že narejenega kupimo. Prihranimo lahko tudi maščobo, s katero pokapamo celotno gibanico pred pečenjem. V tem primeru premažemo vsako plast testa s kislo smetano.
Ni komentarjev:
Objavite komentar