oglasno sporočilo

PREKMURSKA GIBANICA

Sestavine:

· moka (30 dag)

· sol

· olje (2 dl)

· voda (15 cl)

· mak (6 dag)

· sladkor (25 dag)

· cimet

· skuta (50 dag)

· jajca (1)

· kisla smetana (5 dl)

· rozine (8 dag)

· orehi (10 dag)

· jabolka (50 dag)

· limonina lupina

Priprava:

  • Moko, sol, mlačno vodo in dve žlici olja zamesimo v testo, ki ga pustimo počivati kakšno uro. Med tem pripravimo makov, skutni, orehov in jabolčni nadev.
  • Za makov nadev zmeljemo mak, mu dodamo 5 dag sladkorja in cimet po okusu.
  • Pol kilograma skute, jajce, deciliter kisle smetane, rozine in 10 dag sladkorja zmešamo za skutni nadev.
  • Zmlete orehe in cimet zmešamo za orehov nadev.
  • Za jabolčni nadev jabolka operemo, olupimo in naribamo. Dodamo še 10 dag sladkorja in cimet po okusu ter naribano limonino lupino.
  • Spočito vlečeno testo tanko razvlečemo, ga napol osušimo, nato pa razrežemo na krpe v velikosti pekača.
  • Pekač dobro namažemo z maščobo. Vanj damo eno plast testa, ga pokapamo z maščobo, potresemo z makovim nadevom, čez položimo drugo krpo testa. Premažemo jo s skutnim nadevom in pokrijemo s testeno krpo. To potresemo z orehovim nadevom, pokapamo z maščobo in pokrijemo s testom. Testo potresemo z jabolčnim nadevom in pokapamo z maščobo. Vse plasti nadeva se enkrat ponovimo. Na koncu mora biti plast testa. Gibanico polijemo s kislo smetano in pečemo dobro uro na približno 180C.

Opombe:
Namesto, da sami delamo vlečeno testo, ga lahko tudi že narejenega kupimo. Prihranimo lahko tudi maščobo, s katero pokapamo celotno gibanico pred pečenjem. V tem primeru premažemo vsako plast testa s kislo smetano.

Ni komentarjev: